Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Κόκκινο Πετρέλαιο




 

Η Νιγηρία, μια απο τις μεγαλύτερες χώρες της αφρικανικής ηπείρου με πρωτεύουσα την Αμπούτζα, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα και διαρρέεται απο τον ποταμό Νίγηρα, απο τον οποίο πήρε και το όνομά της. Στα 923,768 τετραγωνικά της χιλιόμετρα στριμώχνονται 152,217,341 άνθρωποι, κάνωντας την Νιγηρία την 8 πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και παράλληλα την πιο πυκνοκατοικημένη. Απο οικονομική άποψη, η Νιγηρία διαθέτει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και αυτο την έχει κατατάξει στην Next Eleven λίστα της οικονομικής υφηλίου.


Η ολλανδική Royal Dutch Shell, είναι εταιρία-ηγέτης στην παγκόσμια αγορά καυσίμων. Δραστηριοποιήτε σε πάνω απο 90 χώρες και θεωρήται ως η μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας του κόσμου. Είναι μια απο τις πλέον αναγνωρίσιμες επιχηρήσεις του κλάδου και το όνομα της είναι συνυφασμένο με την ποιότητα και τις επιδόσεις, ώντας χρόνια εμπλεκόμενη με τους μηχανοκίνητους αγώνες. Η παραγωγική της ισχύ είναι τεράστια, καθώς αντλεί πάνω απο 3,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στους 44,000 σταθμούς άντλησής της στον κόσμο. Μια απο της κύριες πηγές της αποτελεί το πλούσιο σε μαύρο χρυσό υπέδαφος της Νιγηρίας, τα κοιτάσματα της οποίας άρχισε να εκμεταλεύεται το 1958.

Απο το 1958 και έπειτα, ξεκινά η διαμάχη μεταξύ του λαού της Νιγηρίας και της Shell. Ένας αγώνας που κρατά μέχρι και σήμερα και φαίνεται να τελειώσει μαζί με τα κοιτάσματα του πετρελαίου. Οι πρώτες έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της χώρας ήρθαν το 1990, όταν συνειδητοποίησαν οτι κερδίζουν ελάχιστα απο την πλόυσια σε γεωλογική άποψη χώρα τους και παράλληλα βλέπουν το περιβάλλον τους να καταστρέφεται, κάνωντας την επιβίωση τους αδύνατη, απο φυσικής και οικονομικής πλευράς. Οι συνεχείς διαρροές καταστρέφουν την χλωρίδα της χώρας, καταδικάζοντας σε αφανισμό την πανίδα αλλά και αυτούς που την εκμεταλεύονται. Το ψάρεμα ήταν σχεδόν απαγορευτικό ενώ τα σημεία κοντά στους σωλήνες αποτελούσαν τοπία Δαντικής κόλασης.


Το 1993, το Κίνημα Επιβίωσης του Λαου των Ογκόνι, Movement for the Survival of the Ogoni People (MOSOP), με μαζικές διαδηλώσεις κατάφερε να ασκήσει τροχοπέδη δύναμη στον πολυεθνικό κολλοσό, που με διαγγέλματα υπέρ της ευσυνηδεισίας του αθώωνε εαυτόν.

Η αλήθεια όμως είναι κάπως διαφορετική.

Η εθνότητα των Ογκόνι, αποτελεί μια μειονοτική Νιγηριανή εθνότητα, που μετα την ανεξαρτητοποίηση της Νιγηρίας το 1960 απο την Βρετανία, κατείχε στο υπέδαφός της 100 πηγάδια με πάνω απο 3000 πετρελαιοκηλίδες. Η εκμετάλευση της Shell σε αυτή την γη δεν είχε προηγούμενο, θέτωντας τους κατοίκους σε έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο για την επιβίωσή τους. Με την κατάσταση στο απροχώρητο, το 1990 οι κάτοικοι συστύνουν στην MOSOP, που αποσκοπούσε στην προστασία τους απο την απειλή της πετρελαικής εταιρίας. Η Shell, κατανοώντας την δεινή κατάσταση των Νιγηριανών και την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν με όλους τους τρόπους την γη και τις ζωές τους, δωρωδοκεί την Νιγηριανή κυβέρνηση και ξεκινά μια επιχείρηση εξάλειψης της MOSOP αλλά και κάθε εμποδίου στην άντληση των κοιτασμάτων. Η κυβέρνηση συντάσεται στο πλευρο της εταρίας καθως το 80% των εσόδων της χώρας προέρχονται απο το πετρέλαιο και έτσι ξεκινά ο κύκλος της βίας.

Το 1993 η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Shell, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο της. Εκείνη την περίοδο, 40 λέμβοι αποβιβάζουν κυβερνητικά στρατεύματα στην γη των Ογκόνι, οπού πυρπολούν χωρία και σφάζουν πάνω απο 1000 ανθρώπους.Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε οτι η MOSOP, ήταν μια οργάνωση που απειλούσε την πολιτική σταθερότητα και διέβλεπε, μέσω αυτής, μια αποσχιτική απειλή και αποφάσισε να ενεργήσει δραστικά καταδιώκοντας τους ηγέτες και υποκινητές των Ογκόνι.

Το 1994, η κυβέρνηση έπειτα απο επιχείρηση της, συλλαμβάνει 9 ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο αρχηγός της MOSOP Ken Saro-Wiwa.
Ο Saro-Wiwa, ήταν διαρκώς αντιμέτωπος με την Νιγηριανή κυβέρνηση καθώς προάσπιζε διαρκώς τα δικαιώματα των Ογκόνι δημιουργώντας πονοκέφαλο στα στελέχη της Shell. Ώντας βραβευμένος συγγραφέας είχε επιρροή στους κόλπους των Ογκόνι και τους καλούσε στον μη-βίαιο αγώνα του ενάντια στην στηλίτευση της γης τους απο την πετρελαική εταιρία.

Το 1995 η Νιγηριανή κυβέρνηση κρίνει τον Saro-Wiwa και τους υπόλοιπους 8 ένοχους για δολοφονίες και τους καταδικάζει σε θάνατο δια απαγχωνισμού.

Η υπόθεση 'Ogoni Nine' μόλις έχει δημιουργηθεί και κλειδωνίζει την υφήλιο.

Η συμμαχία της κυβέρνησης με την Shell όμως δεν σταματά το κυνήγι. Τα διαβόητα τμήματα της νιγηριανής αστυνομίας 'kill and go' συνεχίζουν να καταστέλουν αιματηρά τις όποιες διαμαρτυρίες με αποκορύφωμα την σφαγή 80 χωρικών και την πυρπόληση των κατοικιών τους στα τέλη της δεκαετίας του 90, εφαρμόζωντας την τεχνική της 'καμμένης γης'.

Η στρατονομία, διαδραμάτησε επίσης ρόλο εκτελεστή, καθώς αναφορές θέλουν χρηματισμένα στελέχη της να εμπλέκονται σε δολοφονίες.

Το τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα ανείπωτης βίας της κυβέρνησης με αρωγό την Shell, έλαβε χώρα στο χωριο Biara, όπου μια ειρηνική διαδήλωση εναντίων της κατασκεύης του αγωγού πετρελαίου Rumuekpe-Bomu, καταστάλθηκε με την ολοκληρωτική καταστροφή των σπιτιών τους.

Η MOSOP έχωντας να αντιμετωπίσει τις θηριωδίες της κυβέρνησης και της Shell, περνά σε άλλο τρόπο δράσης. Συνεχίζει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, πιστή στο καταστατικό της, αλλά αρχίζει να σαμποτάρει την εγκαταστάσεις της Shell. Δημιουργεί προβλήματα στην άντληση του πετρελαίου και κάνει την Shell να σκληρήνει την στάση της. Τα επίπεδα της οικολογικής καταστροφής αρχίζουν να γίνονται ορατά και στον υπόλοιπο κόσμο και Διεθνείς Οργανώσεις κάνουν κρούσεις στην εταιρία για περιορισμό της ζημίας. Η Shell όμως βρίσκεται για άλλη μια φορά καλυμμένη, καθώς σύμφωνα με το Νιγηριανό Δίκαιο, δεν υποχρεούται να αναλάβει έργα αποκατάστασης καταστροφών που επέρχονται απο σαμποτάζ. Έτσι η εταιρία συνεχίζει να αντλεί χωρίς προβλήματα. Τον ρόλο της ένοπλης απάντησης των κατοίκων του Δέλτα, ανέλαβε μια άλλη (ένοπλη) οργάνωση, η  Movement for the Emancipation of the Niger Delta ("MEND"). Η MEND, απαντούσε με όπλα ενάντια στις επιθέσεις του στρατού εναντίων των αμάχων και στόχος της ήταν και οι εγκαταστάσεις της Shell. Οι αντάρτες της MEND έχουν κατασκευάσει στρατόπεδα στα τροπικά δάση και αμύνονται ενάντια στις απειλές του τόπου τους.

Το Ogoni 9 όμως δεν έχει ξεχαστεί απο την διεθνή κοινότητα.

Για πρώτη φορά ο λαός των Ογκόνι λαμβάνει την στήριξη του εξωτερικού και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις αναλαμβάνουν να κάνουν την Shell και την κυβέρνηση να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους.

Στο Δέλτα εκτός απο την MOSOP, δράση αναλαμβάνουν και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι EarthRights International (ERI), Center for Constitutional Rights (CCR), Paul Hoffman of Schonbrun, DeSimone, Seplow, Harris & Hoffman οι οποίες κάνουν χρήση του δικαιώματος που δίνει το αμερικανικό Δίκαιο σε μη αμερικανούς πολίτες να προσφέυγουν στα δικαστήρια των ΗΠΑ για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με εγκλήματα. Η Shell θορυβήται και προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει αυτές τις αγωγές αλλά όλες τις οι ενστάσεις απορρίπτονται.

Η δίκη τελικά ορίζεται στις 27 Μαίου του 2009 στην Νέα Υόρκη.

Πλήθος δικηγόρων που υπερασπίζονται τους Ογκόνι έχουν το δύσκολο έργο να αντιμετωπίσουν τις νομικές εταιρίες του πετρελαικού κολοσσού. Οι Ογκόνι θα καταθέσουν τα στοιχεία τους που συνδέουν την Shell με την Νιγηριανή κυβέρνηση και τις τακτικές που απο κοινού ακολούθησαν. Ενεργό ρόλο στη δίκη θα έχουν και οι συγγενείς του εκτελεσμένου ηγέτη της MOSOP Saro-Wiwa, με τον αδερφό του Owen να κάνει σοβαρές καταγγελίες. Η οικογένεια του Saro-Wiwa, έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να καταθέσει την εκδοχή της, καθώς στην δίκη του Νιγηριανού συγγραφέα η Shell είχε τον πλήρη έλεγχο του δικαστηρίου χρεώνοντας στον Wiwa και στους άλλους ανυπόστατες κατηγορίες για φόνους. Καταγγελίες θέλουν ανθρώπους της Shell να χτυπούν κατα την διάρκεια της δίκης-κωμωδίας ακόμα και την μητέρα του Wiwa, την ώρα που έβλεπε τον γίο της να καταδικάζεται άδικα.
Στην δίκη της Νέας Υόρκης, πήραν μέρος πολλοί ακόμα μάρτυρες οι οποίοι είτε κατήγγειλαν περιστατικά κρατικής βίας υπο την καθοδήγηση της Shell είτε θύματα βίας που γλύτωσαν.

Υπο αυτές τις κατηγορίες οι συνήγοροι της Shell δηλώνουν πως η εταιρία τους είναι αθώα. Για τα περιστατικά βίας και τις χιλιάδες δολοφονίες κάνουν λόγο για «τραγικά γεγονότα που πραγματοποιούνται από τη νιγηριανή κυβέρνηση στην εξουσία κατά το χρόνο». Όσο για το Ogoni 9, υποστηρίζουν πως οι εναντίων τους κατηγορίες είναι ψευδείς και χωρίς αξία.


Μετά απο λίγους μήνες η Shell καταβάλει ως αποζημίωση το ποσό των 15,5 εκατομυρίων στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αποποιείτε οποιαδήποτε ευθύνη για τα γεγονότα τις δεκαετίας του 90΄, κάνωντας λόγο για κυβερνητικές πρακτικές για τις οποίες δεν είχε καμμία γνώση.




Η Shell εξακολουθεί να δραστηριοποιήται στο Δέλτα και στην περιοχή των Ογκόνι μέχρι σήμερα. Η μεγάλη δημοσιότητα σε συνδυασμό με την ασταθή πολιτική κατάσταση της χώρας δίνουν κλιμακούμενο τόνο στα γεγονότα. Το σίγουρο είναι πως οι πολυεθνικές επιχειρήσεις του βεληνεκούς της Shell, αδιαφορούν για τις χώρες στις οποίες αναπτύσουν τον κύκλο των εργασιών τους και πως στον βωμό του κέρδους θυσιάζουν χωρίς δισταγμό περιβάλλον και ζωές. Ο φόρος αίματος για το χρήμα φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό.


Φωτογραφικό Υλικό






























Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΝΑΤΟ : Το Ελπιδοφορο Χθες, Το Ασταθες Σημερα, Το Αβεβαιο Αυριο

Χώρες - Μέλη του ΝΑΤΟ











Αναλυτικά:


Χώρες που εισήλθαν στο ΝΑΤΟ μετά από την ίδρυσή του
Χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που εισήλθαν στο ΝΑΤΟ μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου

1η Απριλίου 2009:

Ο αποδεκατισμένος, απο τον μακάβριο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κόσμος αμέσως μετά τον τερματισμό του, προσπάθησε να βρει τρόπους ώστε να αποτρέψει μελλοντικό αιματοκύλισμα. Οι μνήμες από την αποτυχημένη προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ακόμα νωπές και ήταν περισσότερο από προφανές ότι η ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε να αντέξει μια νέα πολεμική διαμάχη, ακόμα και αν αυτή δεν ήταν παγκόσμιας κλίμακας. Οι εξουθενωμένες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οικονομικούς πόρους χώρες το 1949 προχώρησαν στην δημιουργία της Ευρωατλαντικής συμμαχίας North Atlantic Treaty Organization (NATO).

Η δημιουργία της συμμαχίας εκείνη την χρονική περίοδο, σηματοδότησε τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην υφήλιο ακόμα και αρκετές δεκαετίες αργότερα.

Στη συμμαχία του ΝΑΤΟ ηγετικό ρόλο κατήχαν (και κατέχουν) οι ΗΠΑ ενώ η έταιρη μεγάλη νικήτρια του πολέμου ΕΣΣΔ δεν πήρε μέρος και παρέμεινε πιστή στην κόκκινη πολιτική της. Έγινε από τότε σαφές ότι οι δύο χώρες ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα και υπήρξαν σύμμαχοι μόνο εναντίων του κοινού εχθρού.  


Η επίσης μεγάλη νικήτρια του πολέμου Αγγλία αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας, όπως και οι Γαλλία, Καναδάς, αλλά και η Ιταλία η οποία είχε μεταπηδήσει στο πλευρό των συμμάχων το 1944. Το 1952 ήταν η σειρά της Ελλάδας και της Τουρκίας να αποτελέσουν μέλη, προφανώς για την διατήρηση των ισορροπιών ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και για την αδιαμφισβήτητη ανά τους αιώνες ελληνική θέση. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι αμερικανικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος με σημαντικότερη αυτή της Σούδας. Η Τουρκία αποτελούσε πάντα εν δυνάμει σημαντική δύναμη λόγω της μεγάλης στρατιωτική της δύναμης αλλά και του ευοίωνου οικονομικού της μέλλοντος.Στη συνέχεια, η Γερμανία, από την πτώση του τοίχους και μετά εισήλθε πλέον αυτούσια στην συμμαχία και ώντας παγκόσμια οικονομική και πολιτική υπερδύναμη διαδραματίζει ηγετικό ρόλο. Το 1982, ελαφρώς απαλλαγμένη από τα εσωτερικά της προβλήματα, μέλος γίνεται και η Ισπανία και εκεί κλείνει και ο κύκλος εισόδου ήδη ισχυρών χωρών. Οι εξελίξεις στο παγκόσμιο στερέωμα με αποκορύφωμα την διάλυση της ΕΣΣΔ, δίνουν το πράσινο φως για ένταξη χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, που αποτελούν ένα ακόμα σκαλοπάτι πιο κοντά στο μόνιμο αντίπαλο δέος, τη Ρωσία. Με την πάροδο λίγων ετών ακόμα, η Ρωσία δεν θα είναι το μόνο ισχυρό κράτος εκτός ΝΑΤΟ, καθώς ο ασιατικός οικονομικός και παραγωγικός οργασμός με πρωτεργάτη την Ιαπωνία, έκρηξη την Κίνα και επερχόμενη την Ινδία καθιστά πλέον το ΝΑΤΟ μια συμμαχία που δύσκολα μπορεί να σταθεί αντάξια απέναντι σε μεμονωμένες χώρες. Ισχυρές δυνάμεις τέλος αποτελούν οι αραβικές χώρες, που με τα αστείρευτα και κολοσσιαία πετρελαϊκά εισοδήματα αποτελούν οικονομικές υπερδυνάμεις, που υστερούν όμως σε πολλούς τομείς και συνήθως συντάσσονται με το ΝΑΤΟ.

Το Παρελθόν

Το ΝΑΤΟ ήταν παρόν σε όλες τις αξιοσημείωτες στιγμές των μοντέρνων πολεμικών χρονικών, στις οποίες πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούν οι ΗΠΑ ενω  το ρόλο του κομπάρσου το Ηνωμένο Βασίλειο σε πρώτο λόγο και οι υπόλοιποι σε δεύτερο. Το πρώτο μεγάλο τεστ για την συμμαχία έλαβε χώρα στις βαλκανικές αναταραχές. Οι αμερικάνοι ήταν αυτοί που είχαν την πρωτοβουλία και που πήραν το βάρος σημαντικών κινήσεων, όπως οι βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία. Οι ΝΑΤΟικοί εταίροι δεν είχαν ουσιώδη συμμετοχή και ανέλαβαν κυρίως καθήκοντα διατήρησης της ασφάλειας μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Απο τις βαλκανικές επιχειρήσεις ήταν σαφές ότι δεν είχαν όλες οι χώρες τις συμμαχίας τις ίδιες απόψεις-βλέψεις-μέσα-πόρους, ούτε έιχαν σκοπό να αλλάξουν το πρεστίζ τους στον υπόλοιπο κόσμο, πράγμα που φάνηκε περίτρανα στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ίρακ. Όπως είναι γνωστό κύριοι εκφραστές αυτών των εκστρατειών ήταν οι ΗΠΑ συνεπικουρούμενοι απο την Αγγλία. Η κοινωνική κατακραυγή για την επίθεση ήταν τεράστια και σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που επισκίασε τις Αμερικανο-ΝΑΤΟικες εξαγγελίες για πόλεμο εναντίων της τρομοκρατίας. Η Αμερική σε πρώτη ανάλυση και η Αγγλία σε δεύτερη μόνο αλώβητες δεν βγήκαν: κατηγορήθηκαν για ιμπεριαλιστικές τάσεις και για πολεμικές διαθέσεις. Το ΝΑΤΟ και τα υπόλοιπα μέλη του ασφαλώς και δεν γλίτωσαν απο την κριτική. Αλλά το πρόβλημα δεν ήταν μόνο εξωτερικό. Ήταν πλέον επιτακτική η ανάγκη για ορθολογικότερο και προσεκτικότερο σχεδιασμό στα συμμαχικά πλάνα. Τα όρια δικαιοδοσίας ανάμεσα στα μέλη δεν ήταν εμφανή όπως και οι αρμοδιότητες αλλά και οι υποχρεώσεις. Οι Αμερικάνοι περίμεναν πιο πολλά απο τους συμμάχους τους και οι συμμάχοι πιο λίγα απο τους Αμερικάνους. Η κατάσταση εκείνη την χρονική στιγμή όμως ήταν δεδομένη, και με τις ΗΠΑ να έχουν κυρρήξει τον πόλεμο στο Ιρακ, (έπειτα και απο απόφαση της γερουσίας που ήταν προσκείμενη στην αντιπολίτευση) δεν περίμεναν ιδιαίτερα τους συμμάχους και προχωρούν, ακόμα και σήμερα, κυρίως με δικά τους μέσα και πόρους.

Το Σήμερα

Το ΝΑΤΟ σήμερα δραστηριοποιήτε στην Λιβύη και στον πόλεμο εναντίων του Καντάφι. Στα συμμαχικά αεροδρόμια της Ελλάδας, της Ιταλίας αλλά και της Μάλτας, βρίσκονται εκατοντάδες μαχητικά που καθημερινά βάλλουν εναντίων στόχων στο Λιβυκό έδαφος. Η Λιβυκή επιχείρηση αποδεικνύει περίτρανα, για άλλη μια φορά, την παντελή έλλειψη διάκρισης αρμοδιοτήτων και ηγεσίας που μαστίζει το ΝΑΤΟ εδώ και αιώνες. Η Γαλλία και η Βρεττανία πήραν την πρωτοβουλία και προς το παρών αυτές προστοστατούν στους βομβαρδισμούς. Οι ΗΠΑ, που έχουν εν εξελίξει μέτωπα σε Αφγανιστάν και Ιράκ αλλά και ένα μεγάλο έλλειμα δήλωσαν πως θα κρατήσουν βοηθητική στάση, οι Γερμανοί δήλωσαν πως δεν θα αναμιχθούν καθόλου, η Ελλάδα και ι Ιταλία παραχώρησαν τα εδάφη τους αλλά αρνούνται περαιτέρω συμμετοχή και άλλες χώρες έστειλαν μερικά αεροσκάφη σαν να φωνάζουν απλώς παρών στο συμμαχικό κάλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί πως στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος και αραβικά αεροσκάφη. Η ασσυνενοησία στους κόλπους του ΝΑΤΟ είναι προφανής, οι βασικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία) αποφασίζουν, και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δεν έχουν συννενοηθεί ουτε και μεταξύ τους με αποτέλεσμα να απειλείτε η επιχείρηση με αποτυχία ή με απροσδιόριστη ημερομηνία λήξης, όπως προηδοποίησαν Άγγλοι και Γάλλοι.

Το μέγεθος του χάσματος στους Κόλπους του ΝΑΤΟ είναι απεριόριστο.

 


Απο τις ΗΠΑ και την Γερμανία, την πολυεθνική παλέτα της συμμαχίας συνθέτουν χώρες χωρίς τακτικό στρατό, όπως η Ισλανδια, χώρες στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής όπως η Ελλάδα, χώρες ήδη κατεστραμένες όπως η Αλβανία και χώρες εντελώς ανενεργές στον παγκόσμιο στίβο και στην ουσία ανίσχυρες όπως το Λουξεμβούργο. 


Θερητικά, η ιδέα ίδρυσης του ΝΑΤΟ ήταν η ανταλλαγή ιδεών, οικονομικών οφελών, γεωλογικών πλεονεκτημάτων κ.λ.π. Ενα ιδιαίτερα επλιδοφόρο καταστικό για την νεοσύστατη τότε συμμαχία στο τέλος του αφανιστικού Πολέμου. Η ύπαρξη των αδύναμων χωρών τους πρόσδιδε ασφάλεια και έθετε βάσεις για ανάπτυξη και ευημερία. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι. Η συμμαχία δεν χρειάστηκε ποτέ να επέμβει στρατιωτικά γιατί κάποιο μέλος της δέχθηκε επίθεση, πράγμα που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, καθώς η επιρρεπής Γερμανία ήταν μέχρι πρόσφατα διχοτομημένη, η Ιταλία δεν είχε τα μέσα, η Γαλλία τον λόγο και η Αγγλία τα τελευταία χρόνια πέρνει σπάνια πρωτοβουλίες. Σύρραξη μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ είναι εντελλώς απίθανη. Οι μόνες μάχες που έδωσε το ΝΑΤΟ ήταν επειδή αναμείχθηκε σε αυτές που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ισχυρών του μελών.


Η περίπτωση της Λιβύης είναι αυτή που διαφέρει. Υπάρχει ασφαλώς το πετρέλαιο και πάλι στη μέση (βλέπε Ιρακ) αλλά ο Καντάφι με την στάση του έχει εξοργίσει κάθε πολίτη κάθε χώρας και σε κάποιες στιγμές η επέμβαση του ΝΑΤΟ ήταν λαική απαίτηση. Σε αυτήν όμως την ευκαιρία για συνολική συνεργασία των μελών παρατηρούμε ασσυνενπησία. Η Αγγλία και η Γαλλία (χώρες με άμμεσα συμφέρωντα (βλέπε BP) κινητοποιήθηκαν αμμέσως. Τα μέλη κομπάρσοι όπως η Ελλάδα, πρόσφεραν απευθείας μέσα όμως οι πραγματικές κινητήριες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεν λαμβάνουν δράση. Η Βρεττανία και η Γαλλία πλέον νιώθουν εκτεθειμένες και εκλιπαρούν για αμερικανική στήριξη που δεν προβλέπεται όπως ακριβώς και η γερμανικη. Υπο αυτό το πρίσμα των εξελίξεων η χερσαία εισβολή απορρίπτεται και το Λιβυκό θέμα θέτει τα εχέγγεια για να αποδειχθεί το βατερλώ της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.


Το Μέλλον


Όποια και αν είναι η εξέλιξη στην Λιβύη, το ΝΑΤΟ δείχνει να έχει ολοκληρώση τον κύκλο του. Η υπερανάπτυξη της Κίνας και η ανάκαμψη της Ρωσίας έχουν αλλάξει τις ισσοροπίες της παγκόσμιας δυναμικής απειλώντας ανοιχτά το ΝΑΤΟ. Η άποψη οτι το ΝΑΤΟ είναι αδύναμο μπροστά σε μια πιθανή νεα "αντίπαλη" συμμαχία δυναμώνει συνεχώς, αν κρίνει κανείς απο την δυναμική των κρατών-μελώ του ΝΑΤΟ αλλά και το ιστορικό μηδενικής αλληλοστήριξης. Το τέλμα της συμμαχίας είναι εδω και χρόνια εμφανές και είναι αβέβαιο αν το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών είναι υπερ της διατήρησής της. Η παγκόσμια σκακιέρα αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και τα ισχυρά πιόνια είναι πλέον λίγα με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν πρώτα την δική τους επιβίωση παρά των φιλικά προσκείμενων χωρών τους. Τροχοπέδη δύναμη επίσης ασκήτε και απο τις αραβικές χώρες που αν και υστερούν σε γνώσεις, εμπειρία και γεωγραφική θέση, διαθέτουν αυτό που είδη λείπει απο την Ευρώπη και που χάνεται απο τις ΗΠΑ : χρήμα. Το ΝΑΤΟ έχει καλλιεργήσει ένα ιμπεριαλιστικό προφίλ που δεν αρέσει γενικά και πλέον είναι ευάλωτο όχι μόνο σε αυτούς που δεν το έβλεπαν με καλό μάτι αλλά και σε αυτούς που ορίζουν τις τύχες του.




 Σημειώσεις.



Το ΝΑΤΟ εδω και χρόνια δεν λειτουργέι σύμφωνα με το καταστατικό του.



Απόδειξεις


Οι συμμαχικές χώρες Ελλάδα-Τουρκία έχουν φτάσει στα πρόθυρα πολέμου.

Είναι αυστηρά διοικούμενο απο 4 χωρες.

Έχει καταφέρει απο μόνο του να δημιουργήσει ενα αρνητικό κλίμα για το όνομά του.

Όλα δείχνουν πως οι σύμμαχοι σε μια πραγματική ανάγκη δεν έχουν την δυνατότητα να δράσουν αποτελεσματικά.


Είναι ενας θεσμός 62 ετών που ίσως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.