Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Το Συγχρονο ΟικονομοΠολιτικο Σκηνικο Στην Μ.Χ.(μετα κρισης) Ελλαδα

Τα αποτελεσματα των τελευταιων εκλογων παρουσιαζουν μεγαλο ενδιαφερον.Πιο συγκεκριμενα, ιδιαιτερης προσοχης χριζει, η σταση που κρατησε το εκλογικο σωμα προς τα υποψηφια κομματα.Ας βοηθηθουμε λιγο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2009

( http://ekloges.ypes.gr/pages/index.html )

( 2009 Εγγεγραμμένοι:9,933,385 Ψήφισαν:7,044,479 )

Εκτος απο την νικη-ρεκορ του ΠΑΣΟΚ παρατηρουμε μια γενικη στροφη... προς τα δεξια !
Πιο συγκεκριμενα, μπορει ενα κομμα (στα χαρτια) σοσιαλιστικο να απολαμβανει την ακρα υποστηριξει του λαου και να κοβει το νημα πρωτο με το σαρωτικο ποσοστο των 43.92, αλλα αν καποιος κοιταξει τον πινακα αναλυτικοτερα, θα δει μια ελαφρα προτιμηση προς τα δεξια κομματα.Αναλυτικα, το ΛΑΟΣ αναρριχαται στη τριτη θεση, ξεπερνωντας τον ΣΥΡΙΖΑ και πλησιαζωντας απηλειτικα το ΚΚΕ.Τα... νετρονια των οικολογων δεν καταφερνουν να περασουν τις πορτες του κοινοβουλιου, κατι που αναμενεται επειτα απο την επομενη εκλογικη μαχη.

Αποτελεσμα: Στα πρωτα 10 κομματα τα 5 ειναι δεξιας βασης.(Οι ουδετεροι (οπως δηλωνουν οικολογοι) θα μπορουσαν να παιξουν τον ρολο του δεξιου καταλυτη αλλα δεν αθροιζονται στα 5).

2007 ( Εγγεγραμενοι: 9,918,917 Ψήφισαν: 7,355,026 )

Πηγαινοντας πιο πισω τα πραγματα ειναι αλλιως.Κυβερνηση ειχε σχηματισει η ΝΔ με το ποσοστο 41.84 εναντι του 38.10 του ΠΑΣΟΚ.Η ΝΔ κερδισε την εμπιστοσυνη για δευτερη φορα τοτε, και οι εκλογες ειχαν πραγματοποιειθει συντομα με την προφαση του Καραμανλη οτι η κυβερνηση θελει χρονο για να υλοποιεισει το πλανο της.Το ΚΚΕ κυμενεται στα ιδια σχεδον επιπεδα εμω τεταρο κομμα ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστο του 5.04.Η παρεα του Καρατζαφερη αρχιζει την ανοδικη της πορεια και κατατασεται τεταρτη.

Αποτελεσμα: Τα κομματα δεξιας βασης ειναι 4.Τα κομματα αριστερης ειναι 4 και αν αθροιστει μαζι τους το ΠΑΣΟΚ 5.Τα ιδια ισχυουν για τους οικολογους.

2004 ( Εγγεγραμενοι: 9.899.472 Ψήφισαν: 7.573.368 )

Το 2004 παρατηρουσαμε το αντιστροφο απο το 2007.Ο κοσμος ψηφιζε ΝΔ για κομμα εξουσιας αλλα με 5 ποσοστιες μοναδες διαφορα απο το ΠΑΣΟΚ.Το ΚΚΕ σημειωνει το χαμηλοτερο ποσοστο του στις 3 τελευταιες εκλογικες αναμετρησεις με μολις 5,9.Ο τοτε Συνασπισμος βρισκετε τεταρτος και το ΛΑΟΣ εμφανιζεται για πρωτη φορα με 2,19.

Αποτελεσμα:Στην δεκαδα εμφανιζονται μολις τρια κομματα δεξιας ιδεολογιας ενω υπαρχουν εξι αριστερα και το ΠΑΣΟΚ.




Ο οπορτουνισμος και η ασταθεια του ελληνικου εκλογικου σωματος σε ολου του το μεγαλειο σε ενα φασμα εξι ετων.


Απο την υπαρξη πολλων αριστερων κομματων το 2004 με δεξια κυβερνηση, σημερα ειμαστε στην μαστιζομενη απο δεξια ρευματα κοινωνια με κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτο οδηγει στο συμπερασμα, οτι στην παροδο των χρονων, ο κοσμος εχει χασει την πολιτικη του ταυτοτητα και ταλαντευεται αναμεσα στις προεκλογικες δεσμευσεις των δυο μεγαλων κομματων και ψηφιζει ητε αθροιζοντας τα περισσοτερα ΘΑ, ητε στρεφεται σε μια ενω εχει απογοητευτει απο την αλλη (οπως εγινε το 2004).

Στα μικροτερα επιπεδα, την γενικη κριση πολιτικης προσωπικοτητας αλλα και τα αυξανομενα εξωτερικα θεματα, εκμεταλευονται επιδεξια οι ακροδεξιοι του ΛΑΟΣ και κερδιζουν ολοενα και μεγαλυτερη μεριδα του εκλογικου σωματος.

Ενδιαφερουν παρουσιαζουν οι εκροες που σημειωνει το καθε κομμα, καθως οπως περιτρανα αποδυκνειεται, οι ψηφοφοροι που αλλαζουν εκλογικα στρατοπεδα σε καθε εκλογικη μαχη καθοριζουν το αποτελεσμα.Η απογοητευτικες τετραετιες της ΝΔ εστειλαν πολλους συστημενους ψηφους στο ΛΑΟΣ ενω η εκπληξη εχει απο τους προην πρασινους ψηφους που καταληγουν τερμα δεξια.

Η αριστερα τα τελευταια χρονια εχει παραγκωνιστει.Η συνενωση μικροτερων αριστερων κομματων στον συνασπισμο του ΣΥΡΙΖΑ ηταν μια καλη αρχη η οποια ομως δεν ευοδωσε καρπους.Ο επαναστατικος και αντεπιθετικος τονος του ΚΚΕ κουρασε και τα ποσοστα οχι μονο σημειωνουν μικρη καμψη αλλα πλεον το ΛΑΟΣ πλησιαζει απειλητικα και η χωρα τεινει να εχει σαν πρωτες τρεις πολιτικες δυναμεις 2 δεξια και 1 κομμα εξουσιας.

Η λυση για την Αριστερα εντοπιζεται στην Ενωση.

Μια εννιαια Αριστερα θα κανει τον αριστερο λαο να ενωθει και να ξεπερασει τα στανταρ πλεον αριστερα γιγνεσθαι.Θα ειναι μια πραγματικα επαναστατικη κινηση και θα συσπειρωσει τον κοσμο αντι να τον διχοτομει και να τον μπερδευει σε λαβυρινθους αριστερων ιδανικων με διαφορετικα περυτυλιγματα.

Το μελλον προδιαγραφεται δυσιονο.Οι δυσκολες οικονομικες συνθηκες αναμενεται να υποσκαψουν ακομα περισσοτερο τα χαρακωματα των κομματικων διαφορων με πραφαση το επιβιωτικο μελλον, και αν δεν υπαρξη αμεσση και δυναμικη αριστερη απαντηση το αριστερο παιχνιδι πιθανολογηται να χαθει.Κερεες θεσεις σε ολα τα φλεγωντα και αμεσσα ζητηματα επιζητουνται με την αριστερη οπτικη γωνια και μια βαθια κοκκινη μπογια απο μια συσπειρωμενη Αριστερη πεννα πρεπει να διαγραψει τις ανερχομενες δεξιες καπιλευτικες δυναμεις εξουσιας.Η απαντηση πρεπει να δοθει τοσο στο δρομο, οσο και στο συστημα.


Η Αριστερη ταυτοτητα δεν προκειται να χαθει ποτε στους κολπους της ελληνικης κοινωνιας.Ας γινει ολη η συσωρευμενη ενεργεια κραυγη απεναντι στους απανταχου επιδοξους εξουσιομανεις δεξιοφρονες.

Ας σταματησουν τα καθημερινα-εθνικα προβληματα να ασκουν τροχοπεδη δυναμη στις αντιληψεις και ας δινει ο καθενας στην καλπη το αποτελεσμα που εξαγεται απο την προσωπικοτητα του και οχι αυτο που αναγκαζεται να βγει χαρη δεσμευσεων και ψευτικων υποσχεσεων και κυριως νωθρων ελπιδων.

Η ελπιδα ειναι κατι που δεν χαριζεται.Προσφερεται και ζει.Ζει μεσα μας και καιρος ειναι να της δωσουμε χωρο, σαρκα και οστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου