Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

i am afraid of ..



Αν πληκτρολογησετε στο google.com την φραση "i am afraid of "θα σας προτεινει το "i am afraid of chinese people". Ειναι κουλο και δεν ξερουμε πως ξεκινησε.

Αν αναλογιστουμε ομως οτι στην Κινα η λογοκρισια του διαδικτυου ζει, βασιλευει, και εχει στενες επαφες με αλλες ασιατικες χωρες τοτε οντως αρχιζεις και φοβασε λιγο. Οχι βεβαια τους κινεζους τους ιδιους αλλα το γεγονος οτι μια χωρα με 1.400.000.000 κατοικους οχι μονο απαγορευεται να μιλησει στο ιντερνετ για ορισμενα θεματα, αλλα και ποση προπαγανδα θα εχουν φαει στα μουτρα. Ειναι πραγματικα τοσο ευκολο να διαμορφωνεις την σκεψη ενος ολοκληρου λαου?

Η λιστα με τις χωρες που παιρνουν μαθηματα απο την Κινα δεν ειναι μικρη, και πολλες απο τις ελαχιστες κομουνιστικες χωρες( αν οχι ολες) πρωτοστατουν στην λογοκρισια, οπως Κουβα, Β.Κορεα, κ.α. So, ειναι τοσο ευθραυστα και ευαλωτα αυτα τα καθεστωτα απο τις δυτικες δυναμεις, και απλα προσπαθουν να προστατευθουν, ή εχουν καταλαβει οτι ο εκαστοτε λαος δε τους γουσταρει και μενουν οσο μπορουν.


Φενεται ομως οτι και μεις ζηλεψαμε λιγο απο την αιγλη της Κινας και αρχισε η κυβερνηση να ειναι πιο σφικτη στα θεματα του διαδυκτιου. Μπορει να αρθει η ανωνυμια των blogs απο δω και περα σε μερικες περιπτωσεις οπως παιδοφιλια και δυσφημιση. Οπως ειναι ευνοητο φυσικα και οι 2 αυτες περιπτωσεις ειναι το ιδιο σοβαρες και πρεπει να αντιμετωπιζονται με τον ιδιο τροπο, ετσι λεει ο Σανιδάς τουλαχιστον. Οχι οτι το διαδικτυο ειναι γεματο δυσφησεις πολιτικων, δημοσιογραφων, και αλλων λοιπων παράσιτων, οχι βεβαια.
Αν και να λεμε την αληθεια λες και μεχρι τωρα αμα γουσταρε η διωξη ηλ. εγκληματος δε σου εκανε επισκεψη σπιτι σου να σε παρει να σε κερασει καφεδακι.


Σχεδον τα παντα εχουν 2 οψεις στην ζωη, αλλα πραγματικα ειναι ποια ειναι η καλη οψη της λογοκρισιας; Ισως περιπτωσεις οπως η παιδοφιλια ή η κτηνωβασια.
Εμεις οι δυτικοι δεχομαστε ευκολα οτι η παιδοφιλια(που θεωρειτε και μαλλον ειναι απο τα πιο απεχθη εγκληματα) πρεπει να λογοκρινετε γιατι η κοινωνια μας μας εχεις μαθει ετσι.
Αραγε στην Λαικη Δημοκρατια της Κινας δεχονται και αυτοι το ιδιο ευκολα οτι δυτικα sites και παραγωγες πρεπει να λογοκρινονται γιατι απλα ετσι εχουν μαθει; Και αν ειναι αυτο αληθεια φανταστητε ποσο δυσκολο ειναι να δεχτεις οτι τοσο καιρο σε παραμυθιαζαν, σε ειχαν φιμωμενο και με οτοασπιδες.

pritt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου